lauantai 17. maaliskuuta 2012

Olipa kerran Lahti

Ennen Kouvolaan päätymistä vietin yhden lukukauden Lahden Kansanopistolla. Olin alunperin hakenut Animaatio ja Sarjakuva-linjalle, mutta suuren perumisprosentin takia linjaa ei järjestetty, vaan päädyin Kuvataide-linjalle muiden Animaatio-linjalle hakeneiden kanssa. Naureskelin itsekseni tässä perjantain myöhäisillassa koko asialle: lukiosta lähtien aina kun olen hakenut jonnekin olen päässyt kyllä sisään, mutta päätynyt erilaisten sattumien kautta eri paikkaan. Lukiossa olisin päässyt Kontulaan, mutta toinen vanhemmista halusikin juuri ennen koulujen alkua, että vaihtaisin toiseen lukioon. Vain siksi, että toisessa lukiossa oli tarjolla "Veneily"-kursseja (mitä en loppujen lopuksi koskaan käynyt). Viime vuonna oli tuo Lahden linjan peruminen ja nyt Kouvolassa linjanvetäjä siirtää vaivihkaisesti, mutta "luvallisesti" mut Sisustussuunnitelulinjalle, vaikka olin hakenut Tuotemuotoilun puolelle. Mutta se on jo toinen tarina.

Keraaminen kuvanveisto: Arkkitehti-tehtävä "Kisho's Blocks"
(Toimivat kelpo kynätelineinä tällä hetkellä.)

Keraaminen kuvanveisto: Animaalinen piirre "Pylly"
Lahdessa tuli väsättyä sitä sun tätä, mutta jäin myöhemmin toivomaan että olisin tehnyt enemmänkin. Meillä oli maailman mahtavin ryhmä, joten jäi myös harmittamaan etten ehtinyt viettää heidän kanssaan enemmän aikaa. Joka tapauksessa vuosi oli mahtava kaikkine kommelluksineen. "Jälkiviisaana" olisin tehnyt monet asiat toisin, mutta tässä muutamia töitä mitä tuli tuolloin väsättyä ja kaikki lähtivät mukaan muutossa.

Keraamisen kuvanveiston-kurssi tuli itselleni äärimmäisen rakkaaksi Plastisen sommittelun lisäksi. Tuli useat kerrat lusmuttua siinä ryhmässä jolla sattui olemaan Plastista, vaikka olisi pitänyt leikkiä hiilillä ja tuijotella paljasta pintaa Elävän mallin piirtämisen-kurssilla. Satuin vain nauttimaan käsillä väkertämisestä niin paljon enemmän, kuin hienosäätää tarkkojen mittasuhteiden kanssa seisten paikallaan. Lisäksi Plastisen ja Keramiikan opettaja oli niiiin paljon kivempi, kuin mallin piirtämisen pappa~ Keramiikan tehtäviä olivat mm. Paradoksi, Koostuu useasta palasta, Animaalinen piirre ja Arkkitehti-tehtävä, jossa piti valitun arkkitehdin töistä inspiroituneena väsätä jotain. Oma "Kisho's Blocks" sai (löyhästi) ideansa tästä. Animaalisen piirteen "Mutamörkö/Mörkösieppari" sai kevätnäyttelyssä nimekseen "Pylly" ihan yhtä lennokkaasti kuin tekovaiheessa idea tehdä otukselle pienen pienet pakarat ( jotka jääköön mielikuvituksen varaan). Mörön hanurille tuli kyllä naurettua porukalla useampaan otteeseen, ja yhäkin (vaikkakin kaikille sukulaisille sitä ei kehtaa näyttääkään).

Plastinen sommittelu: "Kummilusikka"
Plastisen sommittelun puolella meidän oli määrä tehdä kanaverkosta ja paperimassasta jokin esine. Oli seepraraitaista dinosauruslamppua, yksisarvisen päätä ja vaikka mitä, mutta itse en meinannut keksiä hyvää ideaa kunnes satuin bongaamaan omasta iänikuisesta kummilusikasta kuvassa näkyvät eläimet. Kanaverkkoa oli kivuliasta (ja veristä) työstää ja siitä oli hankala muokata oikeanmuotoista runkoa kolmikolle. Teos on siis täysin ontto sisältä, eikä paina paljoa mitään vaikka korkeutta sillä on n.70 cm. Jänön tein erikseen ja oli pienestä koostaan johtuen myös kaikista vaikein tehdä, lopputulos jäi siis muistuttamaan styroksista muovailtua kulmikasta palikkaa. Ei sen puoleen että paperimassasta oli mahdotonta saada tasaista, vaikka opettaja kyllä kehui "miten tasaiseksi olin saanut pinnan". Värjäämisvaiheessa oli pakko oman tavaran puutteessa käyttää koulun surkuhupaisia peitevärejä, joten tulos ei ole ihan sitä mitä olin toivonut, mutta tunnearvo on sitäkin suurempi.

Paljasta pintaa, kääk! Mallilla oli kyllä
molemmat jalat tallella piirtotilanteessa...

Ensimmäinen omakustanne-sarjakuva:
"Suomen kieli"
Kevään puolella meille Animaatio-linjan "pakolaisille" järjestettiin parin viikon Sarjakuva-kurssi, jossa päästiin kokeilemaan erilaisia piirtämisvälineitä ja tekniikoita. Siellä tuli väsättyä ensimmäinen yhden illan omakustanne tuotos (koko A6) A4 kopiopaperista taittelemalla ja kasaan niittaamalla. Pitää joskus kokeilla uudestaan kunhan saisi tarpeeksi ison niitinkoneen ja askartelugiljotiinin... Jatkettiinpa parin ryhmäläisen kanssa kurssin jälkeenkin sarjakuvien tekemistä, tällä kertaa lättänäversioina vuorotellen taidetyöskentelytilojen seinälle. Hauskaa oli, menisin ehdottomasti ihan milloin vain uudestaan saman porukan kanssa jos olisi mahdollista. :D

2 kommenttia:

  1. Vai että pappa! mitäs vikaa jartsissa oli ; ) Oon kyllä usein ikävöiny meidän luokkaa, oltiin niin mahtava porukka!
    T: arvaa kuka

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahaa, Jartsi oli hyvä mies ei sitä kieltämistä. :'D Tosin tuli kyllä tunnettua sukulaissieluisuutta enemmän Päivin kanssa. :P

      Poista